1. Anasayfa
  2. Wordpress

Wordpress Rehberi 2024 (Detaylı Anlatım)

Wordpress Rehberi 2024 (Detaylı Anlatım)
Wordpress Rehberi 2024 (Detaylı Anlatım)
0

Dünya genelinde bulunan pek çok web sitesinin tercih ettiği alt yapı platformu olan Wordpressin ne olduğu nasıl çalıştığı ve nasıl kullanıldığını anlamak için hazırladığımız Wordpress rehberi bu makalemizde ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. İster bir blog yazıyor olun isterseniz kurumsal bir web siteniz olsun bu Wordpress rehberi sizin bilmeniz gereken tüm detayları kapsayacaktır.

Bilmeyenler için hemen belirtelim Wordpress açık kaynak kodlu içerik sistemine sahip. Dolayısıyla herkes kullanabilir ve kendi ihtiyacına göre düzenleme yapabilir. Kullanıcılar kolayca kurulumunu yaparak kullanabilir ve yönetebilir. Wordpress PHP ve MsSQL tabanlıdır ve genelde web hosting hizmeti üzerinden kurulur.

Platformun en büyük özelliği ve avantajı esnek olmasıdır. Yani yukarıda da belirttiğimiz gibi ister bir blog yazarı olun isterseniz kurumsal bir siteniz olsun veya e-ticaret siteniz olsun kullanabilirsiniz. Binlerce tema ve eklenti ile desteklenebilme özelliğine sahiptir.

Wordpress’in güzel olan yanlarından birisi de kullanıcı dostu arayüzüne sahip olmasıdır. Yani Wordpress kurulumu hakkında herhangi bir teknik bilgiye sahip olmasanız bile kolayca erişebilirsiniz. Açık kaynak kodlu olması sayesinde istenilen düzenleme ve özelleştirmeler yapılabilir.

Wordpress’in özelliklerinden birisi de SEO dostu olmasıdır. Bilindiği üzere arama motorları kullanıcılara herhangi bir bilgiyi ya da siteyi sunarken belli bir algoritma doğrultusunda hareket eder. Bu algoritma ise SEO olarak tanımlanabilir. İster Google olsun ister diğer arama motorları olsun eğer sitenizin ya da içeriğinizin ilk sıralarda olmasını istiyorsanız SEO dostu olması çok önemlidir.

Kısacası toparlayacak olursak Wordpress platformu hem esnek hem özelleştirilebilir, hem kolay kullanılabilir olan güçlü bir yazılıma sahiptir.

Wordpress rehberi olarak bu yazılımın nasıl çalıştığına dair bilgiler vererek devam edelim.

WordPress Yazılımı Nasıl Çalışır?

Belirttiğimiz üzere Wordpress PHP programlama diline ve MySQL veri tabanına bağlı olarak geliştirilmiş sistem. Yapısal olarak baktığımızda ise toplamda 3 tane ana bileşenden oluşuyor. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Çekirdek dosyalar
  2. Temalar
  3. Eklentiler

Çekirdek dosyalar Wordpress platformunun temel işlevini sağlar. Temalar ise sitenin görünümünün belirlendiği anayüz ve ek özelliklerdir. Eklentiler ise siteye daha fazla özellik ve işlev kazandırır. Wordpress bir siteye sahip olabilmek için öncelikli olarak yukarıda bahsettiğimiz bu temel işlevleri çok iyi anlamış olmak gerekiyor.

Wordpress RehberiWordpress Nasıl Çalışır?

Bir Wordpress platformunun kullanımı ilk olarak internet sitenizin olması ve kullanıcıların bu siteyi ziyaret etmesiyle başlar. Bunun içinde aşağıdaki süreçleri tamamlamış olmanız gerekiyor.

Wordpress sisteminin çalışabilmesi için öncelikli olarak hosting yani sunucuya ihtiyacınız olacak. Sistem çalıştığında hostinge talep gider ve kullanıcı siteye erişmek için http üzerinden bu işlemi yapar. Bu işlemin ardından ise PHP motoru kullanılarak PHP dosyası çalışmaya başlar. Bu dosya çekirdeğin işlevini yürüten diğer bileşenleri yönetecek olan ana dosyadır.

Sitedeki içeriğin depolanması ve yönetilmesi için MySQL devreye girer. Veri tabanında bulunan tüm yazılar, dosyalar, tema ve eklenti ayarları burada depolanır. Kullanıcıların talep etmesiyle birlikte tüm bilgiler buradan çekilir ve işlenmeye başlar.

Wordpress’te kullanıcıların görmüş olduğu alan görsel tasarımdır. Tema ise bu görsel tasarımı belirleyen en önemli faktördür. Temalar PHP, HTML, CSS ve JavaScript gibi yazılımlarla hazırlanır. Kullanıcıların talepleri doğrultusunda ya da hazır olarak tasarlanan dosyalar sisteme yüklenir ve içeriklerle birleştirilerek web tasarım hazırlanmış olur.

Wordpress kadar önemli olan konulardan bir tanesi de eklentilerdir. Eklentilerin amacı web sitesinin daha işlevsel hale getirilmesini sağlamaktır. Özel olarak hazırlanan yazılımlar sayesinde eklenti etkinleştirilir ve ayarlar yapılarak kullanılır. Wordpress geliştiricileri bu şekilde çekirdek dosyalarda ve temada olmayan ek özellikleri de siteye dahil etmiş olurlar.

Son olarak bahsetmek istediğimiz şey ise kullanıcı eylemleridir. Kullanıcılar bir web sitesini ziyaret ettiklerinde yazıları okuyabilirler, içerikleri görebilirler, yorumlar yapabilirler ya da formlar doldurabilirler. Kullanıcılar tarafından yapılan bu etkileşimlerin tamamı veri tabanına kayıt yapılır ve işlenir.

Kısacası Wordpress platformunun çalışma mantığı böyledir.

Wordpress rehberi hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://wordpressrehberi.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir